ជំពូក៤ ជីវវិទ្យាអំពីមនុស្ស
មេរៀនទី១ ប្រព័ន្ធគ្រោងឆ្អឹង
១-ឆ្អឹងជាអ្វី?
ប្រព័ន្ធគ្រោងឆ្អឹង កើតឡើងពីបណ្ដុំឆ្អឹង និងឆ្អឹងខ្ចីទាំងអស់របស់សារពាង្គកាយ។ ប្រព័ន្ធគ្រោងឆ្អឹងមនុស្សមាននាទី៖
- ទ្រទ្រង់ៈ ឆ្អឹងកំណត់រូបរាងនិងទ្រទ្រង់រាងកាយ
- ការពារៈ ឆ្អឹងការពារសរីរាង្គនិងជាលិកាខាងក្នុង ឧទាហរណ៍ៈ ប្រអប់ទ្រូងការពារសួតនិងបេះដូង ឆ្អឹងលលាដ៍ក្បាល ការពារសំណុំខួរក្បាល។
- នាទីក្នុងចលនាៈ ឆ្អឹងធ្វើការជាមួយសាច់ដុំដើម្បីឱ្យសារពាង្គកាយមានចលនា និងការទប់លំនឹង
- ផលិតកោសិកាឈាមៈ ខួរឆ្អឹងជាមជ្ឈមណ្ឌលផលិតកោសិកាឈាម។ ខួរឆ្អឹងក្រហមក្នុងឆ្អឹងស្ពោតជាកន្លែងផលិតកោសិកាឈាមយ៉ាងសំខាន់។ ខួរលឿងផ្ទុកខ្លាញ់ ហើយក្នុងករណីបាត់បង់ឈាមច្រើន វាអាចបំលែងជាខួរក្រហមដើម្បីជួយផលិតកោសិកាឈាម។
- នាទីស្តុកទុកសារធាតុខនិជ ពិសេសកាល់ស្យូម និងផូស្វ័រ ព្រមទាំងសារធាតុផ្សេងៗទៀតសម្រាប់ផ្ដល់ឱ្យសារពាង្គកាយនៅពេលត្រូវការ។
២-សន្លាក់
សន្លាក់ជង្គង់និងសន្លាក់លលាដ៍ក្បាល |
សន្លាក់ចល័ត |
៣-ឆ្អឹងមាំហើយមានជីវិត
ឆ្អឹងបង្កឡើងពីកោសិកាឆ្អឹង និងជាលិកាឆ្អឹងហើយមានសរសៃឈាមសម្រាប់ផ្គត់ផ្គង់ដើម្បីឱ្យឆ្អឹងលូតលាស់។ ឆ្អឹងបង្កឡើងដោយសារធាតុសំខាន់ពីរគឺ (១) សារធាតុខនិជ ពិសេសកាល់ស្យូមផូស្វាតនិងកាល់ស្យូមកាបូណាតដែលជួយឱ្យឆ្អឹងរឹងមាំ និង(២) ប្រូតេអ៊ីន ជាសារធាតុសរីរាង្គធ្វើឱ្យឆ្អឹងមានលក្ខណៈយឺត។
៤-តំហែរក្សាឆ្អឹង
ការបរិភោគអាហារបានត្រឹមត្រូវនិងការហាត់ប្រាណជួយឱ្យឆ្អឹងមានសុខភាពល្អ។ ចំណីអាហារផ្ទុកកាល់ស្យូមនិងផូស្វ័រគ្រប់គ្រាន់ ជួយឱ្យឆ្អឹងមានសភាពរឹងមាំ។ វីតាមីន A និង D ជួយឱ្យសារពាង្គកាយស្រូបកាល់ស្យូមនិងផូស្វ័របានប្រសើរពីប្រដាប់រំលាយអាហារ។ ចំណែកលំហាត់ប្រាណបានត្រឹមត្រូវនិងទៀងទាត់ជួយធ្វើឱ្យឆ្អឹងលូតលាស់ហើយកាន់តែរឹងមាំនិងហាប់។